Yağmurlama

Sifonlama sonucunda şurubun büyük kısmı kaynama tankına alınır. Geride tahıl yatağı (yani malttan geriye kalanlar) kalır. Yağmurlama işlemi, tahıl yatağında kalmış olan şekerlerin kaynama tankına alınmasını sağlar. Yağmurlamada şurup yapımı için kullanılan suyun 1.5 katı kadar su kullanılır.

Palmer üç farklı yağmurlama önerir: İngiliz yöntemi, tek seferde ve sürekli.

İngiliz yönteminde (bazı yerlerde “no sparge” diye de geçiyor) şurup tamamıyla kaynama tankına alınır, kalan tahıl yatağı üzerine su eklenir ve bu da ayrı bir kaba süzülür. Sonra bu iki şurup birleştirilir. Bazı biracılar bu ikinci şuruptan ayrı bira yaparlar. Bu bira daha az alkollü ve hafif olur.

Tek seferde yağmurlama yönteminde kullanılacak yağmurlama suyunun hepsi şurup tankına dökülür ve sonra sifonlanır. Sifonlamadan önce tahıl yatağının durağan hale gelmesi için bir miktar beklenir. Sifonlama öncesinde sirkülasyon uygulanır.

Sürekli yağmurlama yönteminde ise tahıl yatağının üzerinde birkaç santimetre su kalana kadar sifonlama yapılır. Daha sonra bir yandan yağmurlama suyu yavaş yavaş eklenirken, diğer yandan sifonlama yapılır. Ekleme ve sifonlamanın aynı hızda olmasında fayda vardır. Bu işlem yağmurlama suyu bitene kadar devam eder.

Yorum bırakın