Haşlama Verimliliği

(Designing Great Beers, Ray Daniels)

Haşlama verimliliği aşağıdaki denklemle ifade edilir:

Verimlilik (%) = (Şurubun toplam yoğunluğu) / (Tahılların potansiyel toplam yoğunluğu)

Burada;

Şurubun toplam yoğunluğu (UG) = Yoğunluk (GU) x Hacim

Bu değer haşlamanın bitmesinden hemen sonra hesaplanmalıdır. Yoğunluk değerinin ölçüm yapılan sıcaklığa bağlı olduğunu belirtelim. Ölçüm yapılan sıcaklığa göre bir düzeltme tablosu kullanılır.

Tahılların potansiyel toplam yoğunluğunu hesaplamak için daha önce gerekli tahıl miktarını hesapladığımız denklemi tersine çeviriyoruz. Yalnız iki farkla: (1) haşlamaya dahil olmayan malzemeleri çıkartıyoruz ve (2) verimlilik katsayısını kaldırıyoruz.

Bir örnekle açıklayalım. 8 pound pale malt ve 0.5 pound kristal malt haşlayacağız. Haşlama sonrası 6 galon şurup elde ettiğimizi ve bunun yoğunluğunun 1.036 olduğunu varsayalım. Buna göre;

Toplam yoğunluk (GU) = 36 GU x 6 gal. = 216 GU.

Tahılların potansiyel yoğunluğu, herbirinin maksimum değerinin ağırlıkla çarpımlarının toplamına eşittir.

Buna göre;

Pale malt: 8 lbs x 36 GU = 288 GU
Kristal malt: 0.5 lbs x 32 GU = 16 GU
Toplam = 304 GU

Şimdi de verimlilik denklemini kullanırsak;

Haşlama verimliliği (%) = 216 / 304 = %71.

Yorum bırakın