Şişeleme

Şişeleme hem en zevkli hem de en ızdıraplı aşamadır. Zevklidir, çünkü artık üretimin sonuna geldiniz ve ürününüzü paketliyorsunuz demektir. Izdıraplıdır, çünkü henüz ürününüzün oluşum süreci bitmemiştir. Tadına baktığınızda bira gibi olmayacaktır.

Şişeleme için hijyen şişeler, kapaklar, kapak kapatıcı ve karbonlama için şeker gerekir. Şişe olarak – hijyen olmak kaydıyla – eski bira şişelerini kullanabilirsiniz. Çevir-aç kapaklı şişeler kullanılmasın, diye yazıyordu bir kaynakta.

Şişeleme ne zaman yapılmalı? Şişeledikten sonra ızdırap başladığı için bu soru önemli. Palmer, şişelemenin fermantasyon bitiminden 2-3 hafta sonra yapılmasını öneriyor. Fermantasyon tam bitmemiş ya da ara vermiş olabilir. Bu durumda fermantasyon tam bitmeden şişelemek karbonizasyonu yükseltir, bu da şişelerin patlamalarına neden olabilir.

Şişelerin hijyen olması önemlidir. Şişeleri önce temizleyin, şişe fırçası kullanmanızı öneririz. Daha sonra da hijyen hale getirin.

Karbonlaşma için şeker kullanabilirsiniz. Miktarı tariflerde vardır, genelde. Şekeri uygulamak için yarım bardak ya da biraz fazla suda şekeri çözün ve kaynatın. Sonra soğumasını bekleyin. Daha sonra da şuruba ekleyin. Burada önemli olan şekerli suyun şurup içine eşit dağılması; diğer yandan da şurubu oksijen oluşmaması açısından fazla sarsmamanız gerekir. Bazı kaynaklar şişeleme kovası kullanmayı öneriyor. Şekerli suyu en alta dökün sonra da şurubu bu kovaya yavaşça sifonlayın.

Şişeleme gerçekleştikten sonra iki hafta bekleyin. İki ay beklemek de öneriliyor. Ancak, bekleyemeyecekler için kaynaklar karbonlamanın bir haftada gerçekleşebileceğini yazıyor.

Yorum bırakın