Aşamalar

Bira yapımı aşamaları değişebilir. Birayı en başından – malt oluşturma – yapabilirsiniz. Ya da elinizde malt özütü vardır, birayı buradan yapabilirsiniz. Ya da elinizde malt vardır, biranızı bu malttan oluşturabilirsiniz.

Buna göre elinizde sıvı ya da kuru malt özütü olduğunda bira yapım aşamaları aşağıdaki gibidir:

  1. Temizlik
  2. Kaynatma
  3. Tadını Verme
  4. Soğutma
  5. Mayalama
  6. Fermantasyon
  7. Şişeleme

Eğer elinizde hazır malt var ise aşamalar şu şekildedir:

  1. Temizlik
  2. Öğütme
  3. Şurup Oluşturma
  4. Sifonlama
  5. Yağmurlama
  6. Kaynatma
  7. Tadını Verme
  8. Soğutma
  9. Mayalama
  10. Fermantasyon
  11. Şişeleme

Sanırım kulağa kolay geliyor. Aslında “zor” gözükmüyor ama her bir aşamanın fazlasıyla çok detayı var. Malt oluşturma işlemi profesyoneller içindir. Temelde çimlendirme ve kurutma aşamaları vardır. Ancak bu seviyeye gelmek biraz daha fazla bilgi ve deneyim gerektirir. O yüzden yeni başlayanlar için malt özütü kullanılabilir.

Ama hedeflerimiz arasında malt oluşumunu da deneyimlemek var.

Malt özütü kullanarak bira yapmanın da farklılıkları olabilir. Örneğin sıvı durumda olan ve şerbetçiotu da içeren malt özütleri doğrudan suyla karıştırılır ve mayalanır. En kolayı budur. Fermantasyon için bekler sonra şişelemeye geçersiniz.

Kuru özütlerle bira yapmak demek, öncelikle fermantasyona hazır bir sıvı elde etmek demektir. Bu da belli işlemleri gerektirir. Bunu da deneyeceğiz.

Bira yapımı aşamalarını araştırırken, malt özütünün Türkiye’de kolayca bulunamadığını gördük. Aslında kolay bulunamayan sadece malt özütü değil, diğer maddeler de: Konsantre şerbetçiotu ve özel bira mayaları. Ülkemizin aksine, yurtdışında ciddi bir sanayi olduğunu da gördük. Dolayısıyla yüzlerce çeşit ürün bulmak mümkün. Buradaki en büyük sorun nakliye ücretleri ve gümrük durumu. Nihayetinde bu işin ticaretini yapmayacaksınız ama bir parti toplam fiyatından ötürü gümrüğe takılabilir. Daha düşük bir parti ise nakliye ücretinden dolayı birim maliyeti artırır.

En kolayı – ki olanağınız var ise – buradan yurtdışındaki bir adrese sipariş vermek, sonra da onların bir tanıdığınız ya da bizzat kendiniz vasıtasıyla gelmesini sağlamak. Biz bunu uyguladık. Ama sürekli olamayacak bir uygulama…

Dolayısıyla bir süre sonra doğal hedef birayı oluşturan maddeleri bizzat üretmek olacak.

Yukarıdaki aşamaları bu bölümün altında biraz daha detaylı olarak bulabilirsiniz.

Yorum bırakın