“Ale”ler

Barleywine – Meyvemsi ve karamel-benzeri aromaya sahip, karmaşık malt tadında ve şarap kadar alkole sahip güçlü biralardandır. İngiltere ve Amerika’da az miktarlarda, çoğunlukla da kış bayramlarının kutlanması için üretilir. İngiliz verisyonu malt tadındayken, Amerikan versiyonunda şerbetçiotu tadı daha baskındır.

Belgian Dubbel – Orta çağda manastırlarda üretilen, yeni asırda gözden geçirilen, kırmızı, alkol seviyesi orta, malt tadı baskın karmaşık bir ale’dir.

Belgian Pale Ale – Meyvemsi, malt tadı baskın, bir miktar baharatlı, bakır renginde bir ale’dir.

Belgian Tripel – Sarı-altın renginde efervesant etkisi güçlü bir biradır. Baharatlı ve meyvmsi malt tadı vardır. Biraz da ekşimsidir.

Berliner Weisse – Oldukça açık renkli, ekşimsi, buğday tabanlı bir ale’dir.

Bière de Garde – Kuzey Fransa’da üretilen geleneksel bir biradır. Alkol oranı yüksek ve malt tadı baskındır.

Bitters – İngiltere’de yaygın olarak tüketilen biradır. İsmi, İngiltere’de ilk defa bira yapımında şerbetçiotu kullanılmasından gelmektedir.

Blonde Ales – Açık sarıdan altın rengine kadar renge sahip, tadı Pale Ale’ye benzer, ama şerbetçiotu karakteri daha az bir ale’dir.

Brown Ales – İngiliz ve Amerikan versiyonları vardır. Ne çok malt tadı hakimdir, ne de ince gövdelidir; hafif meyvemsi ve karamel lezzete sahiptir. Amerikan versiyonunda şerbetçiotu daha baskındır.

Dry (Iris) Stout – Oldukça koyu, kavrulmuş tadında bir ale’dir. Porter’e göre bu karakterleri daha baskındır.

Dunkelweizen – Kahverengi, baharatlı bir ale’dir. Bavyera usulü Wiezenbier’in (ya da Weissbier) daha koyusudur.

Flanders Brown/Oud Bruin – Yaşlandırılmış, meyvemsi ve ekşi bir ale’dir. Koyu kırmızı-kahve rengindedir.

Flanders Red – Karmaşık, ekşi, şarap benzeri bir Belçika ale’sidir. Meşe kaplarda iki yıla kadar bekletilir.

Foreign Style Stout – Oldukça koyu, orta seviye alkollü, kavrulmuş tada sahip biradır.

Gueuze – Karmaşık, ekşi, 1, 2 ve 3 yıl bekletilmiş Lambic biraların harmanlanmasıyla üretilir.

India Black Ale – Yeni olan bira çşitlerindedir; IPA’nın (India Pale Ale) siyah olan verisyonudur. Karamel ve kavrulmuş tadı, zengin şerbetçiotu tadıyla birleşir.

India Pale Ale (IPA) – Şerbetçiotu tadı baskın, orta alkol düzeyinde, altın-bakır renginde bir ale’dir.

Irish Red Ale – İçimi kolay, malt tadında, karamel etkisi de olan bir ale’dir. Yağ ya da şekerleme tadları da bulunur.

Lambic – Karmaşık, ekşi, buğday tabanlı bir Belçika ale’sidir. “Anında fermantasyon”la üretilir. Mayalama için Brüksel yöresine has maya ve bakteriler kullanılır.

Mild Ale – Bir ara İngiltere’de en çok üretilen biralardandı. Düşük yoğunluklu, genellikle malt tadı hakim, karamel, şekerleme, fındık ve kavrulmuş tatlara sahiptir.

Old Ale – Meyvemsi ve malt tadında, yağ, fındık ve kavrulmuş lezzeti de içeren ale’dir.

Pale Ales – Meyvemsi, hafif malt tadında, kuru ve acı ale’dir. Renkleri altın-kehribar arasında değişir.

Porter – Koyu, hafif mal tadında diğer biralardan kolayca ayırt edilebilen ale’dir.

Porter (Baltic) – Baltık ülkelerinde üretilen oldukça koyu renkli ale’dir. Acı-tatlı çikolata, şekerleme tadında, likör lezzetinde biradır.

Oatmeal Stout – Oldukça koyu, gövdeli, kavrulmuş ve malt tadında bir ale’dir. Gövde ve karmaşıklık için yulaf eklenir.

Roggenbier – Bavyera’da üretilen buğday yerine çavdar kullanılan özel bir ale’dir.

Russian Imperial Stout – Zengin, yoğun, karmaşık, koyu renkli ve kavrulmuş tadında bir ale’dir. Yoğunluğu ve alkol oranı yüksektir; ismi İngilizlerin Baltık Denizi ülkeleri ve Rusya’ya ihrac ettikleri biraları ifade eder.

Saison – Serinlik verici, meyvemsi, karbonlaşma düzeyi yüksek, kuru bir ale’dir.

Scotch Ale – Malt tadı hakim, karamel, fındık ve kavrulmuş aromalı ale’dir.

Sweet (London) Stout – Oldukça koyu, tatlı, gövdeli, kavrulmuş tadı veren bir ale’dir.

Weizenbier/Weissbier – Altın renginde, serinlik veren, buğday tabanlı geleneksel ale’dir.

Weizenbock – Koyu renkli, orta gövdeli, buğday tabanlı bir Bock ale’dir.

Witbier – Hafif, serinlik veren, limoni bir Belçika ale’sidir. “Wit” Flamanca beyaz demektir.

Wheat Beers – Yazlık biralardır. Meyvemsi, limoni lezzete sahip, sıcak havalarda iyi giden ale’lerdir. Geleneksel Alman Weizenbier kadar buğdayımsı değillerdir.

Yorum bırakın