Hidrometre

Bir hidrometre su ile içinde şeker olan çözeltinin arasındaki yoğunluk farkını bulmak için kullanılır. Hidrometrenin amacı fermantasyon süreci hakkında bilgi almaktır. Suyun yoğunluğu 1.000’dır. Biraların yoğunlukları genellikle 1.015 ile 1.005 arasında değişir. Hidrometre 15°C sıcaklıkta ölçülemelidir. Doğru karşılaştırma için bir sıcaklık düzeltme tablosu kullanılır. Palmer kitabında aşağıdaki sıcaklık düzeltme tablosunu yayımlamış.

hidrometre

Bira özütlerinin ilk yoğunluğu (OG, original gravity) verilir. Fermantasyon sonrasında ölçülen yoğunluğa da son yoğunluk (FG, final gravity) denir. Genel olarak bira mayasının işlemi sonrasında FG değeri, OG değerinin 1/4’ü ile 1/5’i arasındadır. Örneğin OG değeri 1.040 olan bir mayşe, fermantasyon sonrasında 1.010 (ya da aşağısı) olmalıdır.

Hirometre ile OG ölçümü fermantasyon öncesinde, FG değeri de ilk fermantasyonun sonunda yapılır. Eğer yukarıdaki gibi oranlama yoksa, sorun var demektir.

Bir başka not da; hidrometre ile ölçümün çok sık yapılması önerilmez. Her bir ölçüm işlemi sırasında mayşenin enfeksiyon kapma olasılığı artar. Buna dikkat etmek gerekir.

Aşağıda hidrometre değerleri için bir sıcaklık düzeltme tablosu yer alır. Örneğin bir biranın yoğunluğunu 24°C’de ölçüyorsanız, tablodan bu sıcaklığın karşısında görüğünüz değeri alıp, bunu hidrometrede gördüğünüz değere eklemeniz gerekir.

Tabloya ulaşma için aşağıdaki adresi kullanabilirsiniz:

http://www.howtobrew.com/appendices/appendixA.html

Hidrometrenin bir kullanımı daha vardır: İstenen alkol seviyesini elde etmek için mayşeye ne kadar şeker eklemeniz gerektiğini bulmak.

Sertaç Akar’ın “Evde Bira Yapımı” isimli Facebook grubunda bununla ilgili bir yazısı bulunmaktadır. “Hidrometreye göre OG ve şeker.doc” dosyası yoğunluk – şeker – alkol yüzdesini tablolamaktadır.

 

 

Yorum bırakın