Sifonlama

Sifonlama şurup işleminin bitmesinden sonra şurup tankında bulunan sıvının başka bir kaba boşaltılması ve malt artıklarından arındırılmasıdır. Sifonlama genellikle iki aşamadan oluşur: Sirkülasyon ve yağmurlama.

Şurup oluşumu sırasında malt parçaları dibe çöker. Buna malt ya da tahıl yatağı (İng. grain bed) denir. Sifonlamada amaç şurubun hepsini ve tahıl yatağında kalanları da almaktır. Dolayısıyla öncelikle şurup tankının içindeki sıvıda bir sirkülasyon yaratılır. Bunun için şuruptan bir miktar alınır ve daha sonra yavaşça şurup tankına geri boşaltılır. İlk alınan örnek bulanktır. Bu işlem birkaç kez tekrarlanır. Gittikçe bulanıklık azalır. Bu işleme sirkülasyon (İng. recirculation) denir.

Yağmurlama (İng. sparging) ise tahıl yatağı üzerinden belirli bir miktar su geçirerek kalan şekerleri şuruba alma işlemidir. Palmer’e göre şurup yapma işleminde kullanılan suyun 1.5 katı su bu işlemde kullanılır. Yağmurlama işleminde kullanılacak suyun sıcaklığının 76-77 dereceyi (°C) geçmemesi gerekiyor.

Yağmurlama ile ilgili daha fazla bilgiyi “Yağmurlama” sayfamızda bulabilirsiniz.

Yorum bırakın